Wintec

wintecoldaldesogm

Image Map

Instrucţiuni de măsurare al greabănului la cal.

Instrucţiuni generale pentru asamblarea şeilor Wintec.

Instrucţiuni specifice pentru asamblarea fierului de greabăn la şeile Wintec.

How to Select the Optimal Gullet (kepekben):

Mark a reference point on your horse with chalk Ensure your horse is standing square and is on level ground. In order use the EASY-CHANGE® Gullet Gauge it needs to be positioned where the tree points will be within your saddle. Once you have the saddle in position make a marking under the spot where the saddle nails are located on each side of your horse. (1a) To check that your saddle is positioned correctly, check that your chalk markings are approximately three fingers distance from the edge of your horse’s shoulder.


Make sure the Gauge is verticalPlace the EASY-CHANGE® Gullet Gauge vertically over your horse’s wither. Align the Gauge with the reference point you previously noted.


Check the Gauge is evenly in contact with the horseEnsure the gauge over your horse’s wither where the chalk markings are and check to see that the marked bearing area is lying evenly in contact with your horse on BOTH sides. The centre of the gauge should be well clear of your horse’s wither.


The colour on the Gauge indicates the correct size gulletThe gauge will now indicate the correct coloured gullet for your horse.

Repeat the procedure with the gauge every three to six months to ensure your saddle stays comfortable for your horse with changes to its shape and muscling with maturity and fitness level.

Şeile Wintec

Fiecare călăreţ alimentează o conexiune unică și specială cu calul lui, o conexiune care este construit pe încredere. Pentru călăreţ pe primul loc stau bunăstarea și confortul calului. Fiindcă la fiecare cal se schimbă în mod regulat cu nivelul lor de fitness, dietă si maturitate forma spatelui şi greabănului, echipamentul ar trebui să poată să se adapteze la aceste schimbări pentru a satisface nevoile calului. Toate şeile Wintec reprezintă maximizarea distracției și minimizarea grijilor și efortului.

EASY-CHANGE®Fit Solution este prima soluție totală de amenajare a şeilor. Metoda permite chiar practicanţiilor nu numai o reglare completă a şei după proprietăţiile calului, dar şi ca să facă acestă ajustare printr-o procedură uşoară şi extraordinar de simplă care durează doar căteva minute.

Cu EASY-CHANGE® Gullet System fiecare călăreţ poate să selecteze forma optimă al camerei de greabăn la şa conform parametrilor actuali al calului, sau poate să facă ajustări în EASY-CHANGE® Riser System al șei pentru un echilibru optim și confort sporit al calului. Împreună, aceste două sisteme oferă posibilităţi de neegalat în ajustarea şei la greabănul şi spatele calului. Totodată este foarte important că aceaste ajustări se fac prin metode măsurabile, repetabile şi complet reversibile dacă cu timpul aşa cere situaţia animalului.

Prea mulţi călăreţi s-au confruntat cu o problemă omniprezentă care apare la achiziţionarea unei noi şei. Contrar faptului că au încercat să cumpere o şa căt mai adaptată la nevoile prietenului cu patru picoare, produsul nou cumpărat nu vine cum trebuie pe spatele calului (din multe motive care încep de la o măsurare eronată şi se termină la schimbarea formei spatelui între timp). Cănd apare această situaţie, proprietarii fac tot ce pot pentru a îmbunătăți confortul calului prin utilizarea diferitelor pad-uri sub șa pentru a compensa lipsa de potrivire, sau chiar mai rău – cumpără un alt șa, doar pentru a avea acelasi problemă cu căteva luni mai tărziu.

Fie că sunteti un profesionist serios, sau pur și simplu un călăreţ hobist cine călăreşte pur şi simplu pentru bucuria acestui sport magnific, pentru sporire confortului calului Dvs. şi în acelaşi timp şi a Dvs., trebuie să luaţi în calcul achiziţionarea unei şei cu acest EASY-CHANGE® Fit Solution, care pune pe primul loc confortul calului. Dacă aţi ales acest sistem protectiv, puteţi să ziceţi satisfăcut, că aţi reuşit să alegeţi un produs care ofera o reglare completă și este capabil de a răspunde nevoilor în schimbare ale calul Dvs.

Pe lăngă faptul că tehnologia inovatoare EASY-CHANGE® Fit Solution oferă o flexibilitate de neegalat în realizarea potriviri optime a şeilor, nimeni nu poate pretinde arbitral şi unilateral că șaua aleasă de el trebuie să se potrivească  la fiecare cal. Consilierea profesională continuă al unui profesionist sau distribuitor de produse la alegerea unei şei este întotdeauna recomandată şi chiar obligatorie, ca să prevenim situaţiile în care clientul cumpără arbitral o şa care ulterior se dovedeşte a fii dintr-un motiv sau altul necorăspunzător.

Această tehnologie nouă, denumit EASY-CHANGE® Fit Solution este disponibil exclusiv doar la şeile de piele de înaltă performanță Bates și şeile sintetice World nr.1 WINTEC.

În concluzie, putem să afirmăm că EASY-CHANGE® Gullet System și s EASY-CHANGE® Riser System oferă împreună o soluție totală pentru confortul absolut calului și al călăreţului. Toate ajustările sunt măsurabile, sunt simetrice și sunt complet reversibile, asigurând încredere totală în capacitatea dumneavoastră să potriviţi personalizat șaua la schimbarea formei calului, pentru obţinerea unui confort și performanță de neegalat. Este aşa de EASY!

Înainte să începeţi ajustarea şei la nevoile calului Dvs.,verificați dacă aveţi la îndemănă toate instrumentele  necesare.  Vă recomandăm o şurubelnţă PH3 cu găt lung, un cleşte patent cu coicul mai finuţ şi un spion lung pe care o găsiţi în Tool Kit-ul şei nou achiziţionate. Este indicat ca operaţiunea de ajustare să decurgă pe o masă. Masa trebuie prima dată acoperită cu un material textil gros, ca să protejăm suprafaţa noua al şei. Aşezaţi şaua pe masă astfel încăt greutatea piesei să fie deplin susținută, astfel încât să aveți ambele mâini libere și o vedere clară la ceea ce faceţi. Fixați partea din spate (zona cantle) din șaua dintre genunchi și o masă, cu panoul șa cu care se confruntă departe de tine (față de masă), șaua este acum loc sigur și aveți ambele mâini libere. Fixați partea din spate (arcada posterioară) al şei între genunchi şi masă, astfel încăt pulpanele mari al şei să se deschide în jos spre blatul mesei. În această poziţie șaua este ținut sigur și aveți ambele mâini libere. Poate preferaţi să staţi jos în timp ce ajustaţi şaua. În cazul aceasta aşezaţi stabil arcada anterioară al şei pe masă şi prindeţi hotărăt între genunchi partea din spate al şei (arcada posterioară), astfel avînd ambele măini libere.

Sistemul EASY-CHANGE® Gullet System oferă un mijloc de a modifica lățimea scheletului şei denumit  Elastiflex ™ Tree. Elastiflex ™Tree  este conceput pentru a fi rigid pe lungime în timp ce pe lăţime manifestă o adevărată flexie laterală pentru a lucra împreună cu muschii calului. Lățimea de scheletului sau camerei de greabăn este determinată de mărimea fierului de greabăn  montat  între punctele de arbori. Lăţimea scheletului Elastiflex ™ Tree este determinata de tipul fierului de greabăn care se montează ulterior potrivind astfel deschizăturab şei de greabănul calului. Fierul de greabăn denumit EASY-CHANGE® Gullet Plates este complet rigid, astfel determinănd modificarea scheletului după nevoia calului. EASY-CHANGE® Gullet Plates au culori diferite în funcție de mărime. Este de menţionat că aceste plăci metalice nu se modifică în dimensiune niciodată, rămânănd neschimbate pe toată durata lor de viață, astfel păstrănd în parametri optimi şaua. Este foarte important de ştiut că doar fierul de greabăn autentic EASY-CHANGE® Gullet Plates sunt acreditate pentru a fi utilizate în șeile Bates-Wintec. Utilizarea unor părți componente care nu sunt originale vor anula orice garanție oferită de producător.

Despre şeile Wintec

Gama şeilor Wintec oferă nu numai modele de ultimă oră, dar şi noi standarde în formă, confort și performanță pănp acum nemaiîntălnită, atât pentru cal căt şi pentru călăreț. Marca Wintec prin inovaţiile aduse în domeniul construcţiei şeilor a devenit în ultimi 20 de ani lider mondial. Cercetătorii de la Wintec au reuşit să incorporeze cele mai bune tehnologii moderne în șeile lor, făcându-le practice, foarte confortabile și uşor de adaptat oricărui cal. Filozofia lor a fost întotdeauna “în cazul în care nu o putem face mai bine, atunci nu o vom mai face”. Acest lucru a însemnat că Wintec este responsabil de pionierat în multe dintre caracteristicile moderne ale șeilor de astăzi. Realizănd soluţiile revoluționare de CAIR®Cushion System, EASY-CHANGE® Gullet System și EASY-CHANGE® Riser System  compania producătoare a reuşit să creeze echipamente de echitaţie care permit nişte performanțe excelente atăt pentru cal căt şi pentru călăreţ.

Toţi practicanţi de sporturi ecvestre pot găsi produsul potrivit în gama Wintec. Pot să fii un călăreţ hobist, cine practică călăritul doar de plăcere sau pot să fii sportiv profesionist, în oferta Wintec mai mult ca sigur că găseşti produse care o să te ajută să obţii rezultate surprinzătoare.

În următoarele prezentăm toate acele brevete, care conferă acele caracteristici şeilor Wintec prin care aceştia devin chiar ieşite din comun:

Trebuie de menţionat că nu toate caracteristicile sunt disponibile în toate tipurile de șei. Disponibilitatea și modele pe stoc pot varia de la o țară la alta. Cele mai multe dintre caracteristicile de proiectare și inovații în şeile Wintec sunt protejate de înregistrări de proiectare şi prin brevetări.

Dacă trecem în revistă istoria evoluţiei tehnicilor Wintec, sunt căteva momente care merită punctate.

 • 1986 apare şaua Wintec proiectat cu concepţii noi, prin care acest podel ajunge să fie cea mai ergonomică şa din acea perioadă.
 • 1989 compania întroduse un nou material, numit Equisuede prin care şaua capătă caracteristici chiar ieşite din comun, atăt în ergonomie căt şi în durabilitate, schimbănd conceptul de şa sintetică.
 • 1999 apare tehnologia EASY-CHANGE® GULLET SYSTEM pentru a ajusta şaua în funcţie de mărimea greabănului calului. Acest sistem a fost o revoluţie în materie de confort pentru călăreţ şi mai ales pentru cal. Pentru prima dată un călăreţ putea schimba cu uşurinţă şaua preferată, având la dispoziţie şase mărimi diferite, de la cele mai mici la cele extra largi pentru cai de talie mare
 • 2001 apare tehnologia revoluţionară CAIR® Cushion System și este încă privit şi astăzi, ca fiind unul dintre cele mai mari și cele mai importante inovații în industria ș Acesta constă în inserții cu perne de aer (CUSHION INSERT), care pot fi adăugate umpluturii şeii pentru un confort sporit pentru musculatura calului, fiind completat în 2007 cu panouri adiţionale care se fixează deasupra pernelor de aer (PANEL INSERT), pentru a veni în îndeplinirea tuturor nevoilor călăreţilor (vezi în următoarele). Caracterul dinamic al aerului asigură funcționarea în sinergie cu muschii calului, mai degrabă decât muşchii calului să funcţioneze împotriva unui mediu static. În plus, aerul oferă absorbție absolută a șocurilor şi reducerea cazurilor de traume ale muşchilor calului în timpul antrenamentelor şi concursurilor. Deşi este un concept destul de simplu, diferenţa dramatică produsă de Sistemul de perne de aer CAIR, pentru confortul şi performanţa unui cal, îl face un sistem foarte profund
 • 2007 apare soluţia EASY-CHANGE® Riser System
 • 2012 naşte conceptul holistic EASY-CHANGE® Fit Solution prin care se sintetizează toate descoperirile şi înbunătăţirile aduse pănă acum realizănd astfel o şa cu caracteritici surprinzătoare
 • 2014 apare clasa şeilor WintecLite. Pe lăngă păstrarea caracteristicilor “Wintec” apare o tehnologie prin care se realizează o şa incredibil de uşoară (probabil cea mai uşoară din lume) cca. 4-4.5 kg o şa de 18”, marcănd această relizare cu sloganul “Greutate înjumătăţită-plăcere dublată!”.

 

How to Change an EASY-CHANGE® Gullet (kepekben):

Accessing the Head of your Saddle

Unscrew the stainless steel screwRemove the screw located under the skirt at the head of the saddle, or some models, the screw located at the top of the chamber. Your saddle might feature a concealed system that unscrews using a falldown D-Ring. Repeat this step on the other side.


Locate and untuck the tab under the head of the saddleLocate the large tab folded under the head of the saddle in the chamber. This is held in place with Velcro. Untuck the tab from under the panel on both sides and lift it away from the tree –you will see your saddle’s gullet plate.


Pull the panel away and down off the treepointIf you have flexiblocs attached to your saddle, take them off. If your saddle has a point girth strap, you will need to release the Velcro tab securing it in place.

Gently pull the panel away from the tree to free the steel post from the hole in the tree.

Slide the panel down and off the tree point. Repeat this step on the other side.


The saddle is open ready for the gullet plateYou can now see inside your saddle and are ready to change the EASY-CHANGE® gullet plate.


Remove the screw to take out the gullet plateRemove the screw at the end of the gullet plate and repeat on the other side. Take the gullet plate out of the saddle.

Using your hands, apply pressure to stretch the tree in the direction you will be changing the gullet – wider or narrower for 30 seconds.

Wherever possible use new screws from your gullet kit. If you must re-use a screw, ensure you have applied loctite 243, or equivalent removable loctite before fitting it in the saddle. Fit the new gullet in the channel and start each screw with your fingers until the gullet is lined up and then fully tighten both screws with your screwdriver.


Putting your saddle back together

Refit the treepoint and the panelRefit the panel onto the tree point by sliding the tree point into the point pocket to refit the panel over the tree point.


Insert the EASY-CHANGE® Locating Tool and lever to align the postInsert your EASY-CHANGE® Locating Tool through the hole under the skirt of the saddle, through the hole in the tree and into the steel post. Lever the tool to locate the post and align by carefully pushing together.


Insert and tighten the screwHolding the panel, tree and flap in place, remove the EASY-CHANGE®Locating tool and insert the screw and start it with your fingers, before tightening with the screw driver. If your saddle has a D-ring, take care to ensure that the d-ring is positioned correctly at the end. Repeat on the other side.


Refit the tabTuck the large tab back into the chamber and under the panel on each side, and ensure you have covered the two binding ends for a seamless appearance once finished.


Replace your flexiblocsRemember to replace your flexiblocs on the saddle, and if applicable, secure the point girth strap under the velcro tab.

 

How to clean your synthetic saddle:

STEP 1: Crank up the volume!

Having your favourite music turned up whilst cleaning can definitely make the spruce-up seem much quicker, so go on, use that sponge as a microphone and sing along!

To make this step even easier, there are lots of cleaning playlists available online, like this one.

 SEE ALSO: Answers to Wintec Saddles frequently asked questions

STEP 2:  Prepare your equipment

You don’t need much to clean your synthetic saddle! Here’s what we used:

 • a stand or fence rail for your saddle to securely rest on
 • a cloth or sponge and small soft bristled brush for any stubborn marks
 • Wintec Saddle Cleaner, or a bucket of water with mild detergent
 • a garden hose or bucket of clean water for rinsing

STEP 3: Wet your saddle with Wintec Saddle Cleaner or a mild detergent and water

To get the process moving, simply spray your Wintec Saddle cleaner onto your saddle, or apply mild detergent and water with a cloth or brush and wipe your saddle over.

STEP 4: Rub and scrub any stubborn marks

Your saddle may only need a quick wipe over to look shiny and new, although if your saddle is really dirty and features lots of Equi-Suede, a small soft bristled brush can be helpful to remove any stubborn marks, ingrained grease and dirt and fluff up the Equi-Suede material to make it look like new!

STEP 5: Hose or rinse it off

Hang your saddle over a saddle rack or on a smooth rail or fence, stand back and hose it off. Don’t be afraid to get your synthetic saddle nice and wet as this is exactly what they are designed for!

 • If you regularly swim in salty sea water with your synthetic saddle, it’s a good idea to open it up and make sure the metal areas have been rinsed and can dry properly to avoid any rust long term.
 • If your saddle features any leather girth points or wear patches, we recommend keeping the hose away from these areas and simply using saddle soap to wipe these areas clean. If your leather does get wet you should simply wipe it dry with a cloth and move on to step 6!

STEP 6: Leave it to dry naturally

 • When it’s hot: leave it in the shade (out of direct sunlight).
 • When it’s cold: keep it in a warm dry place (not near your fireplace).
  • In a colder climate it is best to plan ahead as your saddle may take a couple of days to dry completely.